Don Schothorst & Renee Kelder – De Don

Van uitgeverij Boekerij ontving ik het boek De don geschreven door Don Schothorst en Renee Kelder om een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het verhaal van reclameman Don Schothorst en zijn verslaving aan drank, coke en seks is van een on-Nederlands kaliber

Het leven lijkt Don Schothorst toe te lachen. Op zijn negentiende start hij een carrière in de reclamewereld van de jaren zestig en hij blijkt een toptalent: op zijn 28ste is hij miljonair en een internationaal begrip in de reclamebusiness. Hij bedenkt beroemde slogans als: ‘Melk. De Witte Motor’ en ‘Het Zwitserleven-gevoel’. Maar naast zijn succesvolle carrière en ogenschijnlijk gelukkige gezinsleven houdt hij er een dubbelleven op na. In dat andere leven ontbijt hij met wodka en geeft hij miljoenen uit in bordelen, waar hij bevriend raakt met onder anderen Klaas Bruinsma en de Hells Angels. Op zijn 37ste snuift hij zijn eerste lijn cocaïne. Het gevolg is een jarenlange verslaving, met zijn privéchauffeur als dealer. Dan volgt het onafwendbare moment: hij gaat failliet en raakt alles en iedereen kwijt.

Tweeënhalf jaar volgt Schothorst een behandeling in een Londense ontwenningskliniek om zich vervolgens – na verschillende terugvallen – terug te trekken in het klooster. Daar richt hij Solutions op, de eerste particuliere ontwenningskliniek van Nederland. Maar dan slaat het noodlot wederom toe…

Ik vind waargebeurde verhalen altijd erg interessant om te lezen, dus toen ik hoorde dat dit boek uitkwam was ik ook erg benieuwd. Ik ben dan ook vrijwel direct gaan lezen toen het boek binnen kwam.

Het boek vertelt het verhaal van Don Schothorst, de bekende reclameman. O.a. bekend van de reclame Melk de witte motor. Echter deze geslaagde carrièreman in de reclamewereld heeft steeds meer drank, drugs en seks nodig om te overleven. Er wordt op een rauwe open en eerlijke manier geschreven hoe het met Don gaat. Van zijn successen tot aan zijn ondergang en zijn wil om daarna te leven en zijn volgende tegenslagen.

Renee Kelder heeft op een eerlijke en open manier het verhaal van Don Schothorst geschreven. Ze heeft ook de minder fraaie dingen opgeschreven, zonder dat het beschamend werd. Het boek is met veel respect geschreven en ik heb met veel verbazing het verhaal gelezen. Het boek heeft niet echt hoofdstukken, maar iedere nieuwe anekdote wordt gemarkeerd door een tekentje tussen de alinea’s. Hierdoor wordt heel duidelijk waar een nieuw stuk begint. Dit zijn steeds korte stukken. Waardoor ik erg de neiging had om iedere keer te denken, och ik lees nog een stukje verder. Want het verhaal is zo interessant dat je door wilt blijven lezen. Ook als Don eindelijk bij de nonnen beslist dat hij echt iets van het leven wilt maken. En vervolgens toch enkele tegenslagen krijgt, dit maakt het boek echt af. Ondanks de gekke dingen die Don gedaan heeft in zijn leven, leefde ik toch heel erg mee, en hebben Renee Kelder en Don Schothorst me door hun open en eerlijke schrijfwijze weten te raken.

Dit boek krijgt van mij 4 van de 5 sterren.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Don
Auteur: Renee Kelder & Don Schothorst
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s E-book: 152
ISBN paperback: 9789022580110
ISBN E-book: 9789402308655
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge